KONKURS ZA PRAVNE KLINIKE

KONKURS ZA PRAVNE KLINIKE

 

Univerzitet u Beogradu Pravni fakultet raspisuje konkurs za prijavljivanje studenata za pravnu veštinu Pravna klinika.

U školskoj 2022-2023. biće organizovana nastava u okviru osam pravnih klinika:

-          Pravna klinika za krivično pravo (oba semestra)

-          Pravna klinika za obligaciono pravo (zimski semestar)

-          Pravna klinika za porodično pravo (oba semestra)

-          Pravna klinika za ekološko pravo (oba semestra)

-          Pravna klinika za azil i izbegličko pravo (zimski semestar)

-          Pravna klinika za suzbijanje trgovine ljudima (letnji semestar)

-          E-klinika (zimski ili letnji semestar)

-          Pravna klinika za upravno pravo (letnji semestar)

Zainteresovani studenti se mogu prijaviti preko sledećeg linka. Student se može opredeliti za program samo jedne pravne klinike. Uz prijavu je potrebno dostaviti biografiju i motivaciono pismo (do jedne strane).

Kliničko pravničko obrazovanje podrazumeva interaktivan metod edukacije i rad u malim grupama. Iz tog razloga je broj polaznika na svakoj od pravnih klinika ograničen. Studenti će o rezultatima konkursa biti blagovremeno obavešteni kako bi prilikom upisa IV godine studija mogli da se opredele za drugu pravnu veštinu u slučaju da njihova prijava nije prihvaćena od strane rukovodioca klinike.

Uspešno pohađanje programa bilo koje od navedenih pravnih klinika priznaje se kao položen ispit iz predmeta Pravna veština na četvrtoj godini studija.

Rok za podnošenje prijava je nedelja 25. septembar 2022. Prijave predate nakon ovog roka neće biti uzete u obzir.

Informacije o načinu rada, predavačima i trajanju svake od pravnih klinika nalaze se u nastavku.

 

KONKURS – PRAVNA KLINIKA ZA KRIVIČNO PRAVO

 

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu raspisuje konkurs za novu generaciju polaznika Pravne klinike za krivično pravo. Na konkurs se mogu prijaviti studenti četvrte godine osnovnih studija.

Program Klinike traje dva semestra. Tokom novembra 2022. godine, studenti Pravne klinike za krivično pravo će, zajedno sa studentima Pravne klinike za obligaciono pravo i Pravne klinike za porodično pravo, pohađati intenzivnu obuku iz oblasti profesionalne etike sudija i advokata, tehnike intervjuisanja i tehnike prikupljanja informacija. Tokom zimskog (novembar i decembar 2022. godine) i letnjeg semestra (od marta 2023. godine) studenti će pratiti interaktivnu praktičnu nastavu i učestvovati u simulacijama o temama iz materije krivičnog prava. Pored nastavnika Pravnog fakulteta, nastavu na Pravnoj klinici za krivično pravo drže poznati stručnjaci iz pravosuđa.

Uslov za pohađanje Pravne klinike je položen ispit iz predmeta Krivično pravo i predmeta Krivično procesno pravo. Maksimalan broj studenata koji će biti primljen na Pravnu kliniku za krivično pravo je 20. Radom Pravne klinike za krivično pravo koordinira prof. dr Goran P. Ilić.   

 

 

KONKURS - PRAVNA KLINIKA ZA OBLIGACIONO PRAVO

 

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu raspisuje konkurs za novu generaciju polaznika Pravne klinike za obligaciono pravo. Na konkurs se mogu prijaviti studenti četvrte godine osnovnih studija.

Program Klinike traje jedan semestar i organizuje se u zimskom semestru školske 2022-2023. godine. Tokom novembra 2022. godine, studenti Pravne klinike za obligaciono pravo, zajedno sa studentima Pravne klinike za krivično pravo i Pravne klinike za porodično pravo, pohađaju intenzivnu obuku iz oblasti profesionalne etike sudija i advokata, tehnike intervjuisanja i tehnike prikupljanja informacija. Pored pomenute obuke, tokom novembra i decembra 2022. godine, studenti će pratiti interaktivnu praktičnu nastavu i učestvovati u simulacijama o temama iz materije obligacionog prava. Uz nastavnike Pravnog fakulteta, nastavu na Pravnoj klinici za obligaciono pravo drže sudije i advokati.

Uslov za pohađanje Pravne klinike je položen ispit iz predmeta Uvod u građansko pravo i stvarno pravo i predmeta Nasledno pravo. Maksimalan broj studenata koji će biti primljen na Pravnu kliniku za krivično pravo je 20.  Radom Pravne klinike za obligaciono pravo koordinira prof. dr Marko Đurđević.   

 

 

KONKURS - PRAVNA KLINIKA ZA PORODIČNO PRAVO

 

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu raspisuje konkurs za novu generaciju polaznika Pravne klinike za porodično pravo. Na konkurs se mogu prijaviti studenti četvrte godine osnovnih studija.

Program Klinike traje dva semestra. Tokom novembra 2022. godine, studenti Pravne klinike za porodično pravo, zajedno sa studentima Pravne klinike za krivično pravo i Pravne klinike za obligaciono pravo, pohađaju intenzivnu obuku iz oblasti profesionalne etike sudija i advokata, tehnike intervjuisanja i tehnike prikupljanja informacija. Pored pomenute obuke, tokom zimskog (novembar i decembar 2022. godine) i letnjeg semestra (od marta 2023. godine) studenti će pratiti interaktivnu praktičnu nastavu i učestvovati u simulacijama o temama iz materije porodičnog prava. Uz nastavnike Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, nastavu na Pravnoj klinici za porodično pravo drže sudije i advokati.

Maksimalan broj studenata koji će biti primljen na Pravnu kliniku za porodično pravo je 20.  Radom Pravne klinike za porodično pravo koordinira prof. dr Uroš Novaković.   

 

   

KONKURS – PRAVNA KLINIKA ZA EKOLOŠKO PRAVO

 



            Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu raspisuje konkurs za osmu generaciju polaznika Pravne klinike za ekološko pravo. Na konkurs se mogu prijaviti studenti treće i četvrte godine osnovnih studija, apsolventi, kao i studenti master studija. Program Pravne klinike za ekološko pravo se odvija u okviru saradnje sa Misijom OEBS-a u Srbiji.

            Program Pravne klinike za ekološko pravo traje dva semestra. Nastava će se održavati tokom zimskog semestra školske 2022/23. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu (jednom nedeljno / dva školska časa). Predavanja izvode nastavnici Pravnog fakulteta, sudije, tužioci, advokati i predstavnici Poverenika za informacije od javnog značaja, Zaštitnika građana i Ministarstva zaštite životne sredine. U letnjem semestru, studenti imaju mogućnost da prate rad organa uprave i sudova u ekološkim stvarima, pripremaju izveštaje i analize u ovoj oblasti, kao i da se upoznaju sa radom sa klijentima.

            Najuspešniji studenti Pravne klinike za ekološko pravo će imati priliku da pohađaju HELP kurs: Životna sredina i ljudska prava koji organizuje Savet Evrope, kao i mogućnost da obave praksu u stručnim službama:       

·         Zaštitnika građana

·         Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

 

Zainteresovani studenti nove generacije će biti u prilici da se upoznaju sa aktivnostima Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Otvorena je i mogućnost da studenti, po pozivu, prisustvuju radu Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije.

Studenti koji se opredele za Pravnu kliniku za ekološko pravo, pohađaju predavanja i uzmu učešće u rešavanju hipotetičkih slučajeva položili su ispit iz veštine Pravna klinika. Studenti dobijaju sertifikat o uspešno završenom programu obuke.

Prilikom prijavljivanja potrebno je da studenti navedu da li imaju položen ispit iz Ekološkog prava ili se student u tekućoj godini prijavljuje za izborni predmet na trećoj godini studija - Ekološko pravo ili izborni predmet na četvrtoj godini studija - Pravo klimatskih promena.

Nastava počinje 14. oktobra 2022. godine. Radom Pravne klinike za ekološko pravo rukovodi prof. dr Mirjana Drenovak-Ivanović.

Informacije o aktivnostima Pravne klinike dostupne na: http://environment.ius.bg.ac.rs/

Kliniku podržava

 

 

 

 

KONKURS – PRAVNA KLINIKA ZA AZIL I IZBEGLIČKO PRAVO

 

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i kancelarija UNHCR-a u Beogradu /UN High Commissioner for Refugees/ pozivaju studente četvrte godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, apsolvente, kao i studente master studija da se prijave za učešće u radu petnaeste generacije Pravne klinike za izbegličko pravo i pravo azila.

Nastava na Pravnoj klinici traje jedan semestar i održavaće se tokom zimskog semestra školske 2022/23. godine. Radionice i interaktivna predavanja iz oblasti azila i migracija održavaće se jednom nedeljno u trajanju od dva školska časa. U slučaju nepovoljne epidemiološke situacije, predavanja u okviru Klinike će biti organizovana online. Pored nastavnika Pravnog fakulteta, nastavu će držati eksperti iz UNHCR-a, relevantnih državnih organa i nevladinih organizacija. Predviđena je poseta centrima za azil u Republici Srbiji, a najuspešniji studenti će imati priliku da obave praksu u partnerskim organizacijama.

Maksimalan broj studenata koji će biti primljen na program Pravne klinike za azil i izbegličko pravo je 30. Svim studentima koji završe program biće dodeljen sertifikat.

Nastava počinje polovinom oktobra i održavaće se petkom od 13:30 do 15:00 časova. Radom Pravne klinike za azil i izbegličko pravo rukovodi prof. dr Bojana Čučković.

 

 

KONKURS – PRAVNA KLINIKA ZA SUZBIJANJE TRGOVINE LJUDIMA

 

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu raspisuje konkurs za desetu generaciju polaznika Pravne klinike za suzbijanje trgovine ljudima. Na konkurs se mogu prijaviti studenti četvrte godine osnovnih studija, apsolventi, kao i studenti master studija.

Program Pravne klinike traje jedan semestar. Nastava će se održavati tokom letnjeg semestra školske 2022/23. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu. Interaktivna predavanja sa primerima iz prakse držaće profesori Pravnog fakulteta, Kriminalističko-policijskog univerziteta, Nacionalni izvestilac za suzbijanje trgovine ljudima, sudije, tužioci, inspektori MUP-a i partneri iz međunarodnih organizacija i nevladinog sektora. U zavisnosti od epidemiološke situacije, tokom semestra biće organizovane i dodatne aktivnosti poput različitih radionica i seminara, poseta državnim institucijama i prakse u nevladinim organizacijama koje se bave slučajevima trgovine ljudima.

Maksimalan broj studenata koji će biti primljen na program Pravne klinike za suzbijanje trgovine ljudima je 30. Svim studentima koji uspešno završe program biće dodeljen sertifikat.

Nastava počinje krajem februara 2022. godine i održavaće se utorkom od 15:30 do 17:00. Radom Pravne klinike za suzbijanje trgovine ljudima rukovodi prof. dr Bojana Čučković.

 

 

KONKURS - E-PRAVNA KLINIKA

 

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i nevladina organizacija za pružanje besplatne pravne pomoći putem interneta „Pro Bono“ (www.besplatnapravnapomoc.rs) u zimskom semestru školske 2022/23. godine organizuju obuku studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu u pružanju pravne pomoći putem teorijskih predavanja i rešavanja konkretnih pravnih problema uz podršku mentora. Na ovaj način studentima se omogućava da kroz rešavanje praktičnih problema primene usvojena teorijska znanja, nauče se najplemenitijim aspektima buduće profesije i savladaju osnove primene prava u informatičkom okruženju.

Pravo da konkurišu imaju svi zainteresovani studenti koji su upisali 4. godinu studija.

Nastava će se odvijati u zimskom semestru školske 2022/23. godine i trajaće do kraja decembra. U prve dve nedelje će se vršiti obuka za pružanje pravne pomoći, dok će studenti u preostalom periodu, uz stručni nadzor, putem interneta davati odgovore na pitanja građana iz oblasti Građanskog, Krivičnog, Upravnog, Radnog i socijalnog i Poreskog prava.

Biće odabrano 120 studenata koji će pohađati ovaj kurs, s tim da će studenti biti podeljeni u dve grupe tako da će prva grupa od 60 studenata pohađati kurs u zimskom, a druga grupa u prolećnom semestru.

 

KONKURS - PRAVNA KLINIKA ZA UPRAVNO PRAVO

 

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu raspisuje konkurs za prvu generaciju polaznika Pravne klinike za upravno pravo. Na konkurs se mogu prijaviti studenti treće i četvrte godine osnovnih studija, s tim da će prednost imati studenti četvrte godine.

Program Klinike traje jedan semestar i organizuje se u letnjem semestru školske 2022/23. godine.

Studenti će pratiti interaktivnu praktičnu nastavu koja će doprineti unapređenju specijalizovanih teorijskih i praktičnih znanja, kao i sticanje praktičnih iskustava i veština u oblasti upravnog prava. Predavanja će voditi naši eminentni stručnjaci iz oblasti upravnog prava, profesori Pravnog fakulteta i sudije Upravnog suda Srbije. Praktični rad će se zasnivati na analizi slučajeva pred Upravnim sudom, pisanja različitih podnesaka koji se javljaju u upravnom postupku u prvom i drugom stepenu i upravnom sporu, kao i učestvovanja u simulaciji suđenja. Cilj klinike je da studenti ovladaju veštinama koje su dobrom pravniku neophodne u svakodnevnom radu, kao i podizanje svesti o značaju sudske kontrole uprave.

Uslov za pohađanje Pravne klinike je položen ispit iz predmeta Upravno pravo. Maksimalan broj studenata koji će biti primljen na Pravnu kliniku za upravno pravo je 25.  Radom Pravne klinike koordinira prof. dr Dobrosav Milovanović.